Bildung.City, Amsterdam-Duivendrecht  |  6 juni 2016

Programma

13.30 uur - Inloop met koffie en thee

14.00 uur - Welkomstwoord en opening 
Anne-Marie van Bergen, senior adviseur Sociale Zorg bij Movisie

14.05 uur - Werken in de Wijk 
Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht en lid kerngroep Landelijk Overleg Werkplaatsen Sociaal Domein

Het overgrote deel van de zorg en dienstverlening wordt nu lokaal door de gemeente georganiseerd. Er ontstaan nieuwe vormen zoals buurt- en wijkteams waarin professionals interdisciplinair samenwerken. Het samenspel met actieve burgers, vrijwilligers en mantelzorgers wordt steeds belangrijker. Sociale makelaars en buurtcoaches helpen mensen activiteiten te ontplooien en goed met elkaar samen te leven. Bij burgers met een ondersteuningsbehoefte onderzoeken de sociale professional en de burger in dialoog welke steun nodig is voor een goed leven in eigen ogen, met als basis wat iemand zelf kan en wat de omgeving kan betekenen. De beroepsuitoefening van professionals verschuift van regionaal naar lokaal, van instellingen naar de samenleving, van zorgen voor naar zorgen dat. Zij werken als brede generalist, maar zijn tevens aanspreekbaar op specifieke deskundigheid. Jean Pierre Wilken geeft in vogelvlucht een overzicht van de ontwikkelingen en gaat in op enkele spannende kwesties.

14.25 uur - Aanbieding van het boek
Anne-Marie van Bergen, senior adviseur Sociale Zorg bij Movisie

Het boek Werken in de wijk geeft een actueel overzicht van de ontwikkelingen, en bevat een schat aan kennis voor het werken in de directe leefomgeving van mensen.

14.30 uur - De gezonde wijk. Samen werken aan sociaal en gezond
Aletta Winsemius, senior onderzoeker bij Movisie 

Sociaal maakt gezond. Voor sociaal werkers en ook voor veel zorgprofessionals is dat een gegeven.  Maatschappelijk meedoen, sociale contacten, een zinvolle dagbesteding, het draagt bij aan ons welbevinden, aan onze kwaliteit van leven. We voelen ons gezonder en zijn dat vaak ook. Zelfs wanneer we leven met een beperking of een chronische lichamelijke of psychische ziekte. Vreemd genoeg leidt deze kennis niet vanzelfsprekend tot een nauwe samenwerking tussen het sociale domein enerzijds en de domeinen van de gezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering anderzijds. Het zijn vaak gescheiden werelden met weinig grensverkeer. Echter, veranderingen in het sociale domein én veranderingen in het gezondheidsdomein duwen de twee domeinen naar elkaar toe. Steeds vaker weten ze elkaar te vinden. Met name bij preventie en voorzorg. Maar ook in sommige wijkteams. Of bij gezondheidsbevordering en leefstijlverandering. Alletta Winsemius laat zien hoe sociaal en gezond elkaar kunnen versterken. Zij zal ook enkele voorbeelden van samenwerking geven. 

14.50 uur - Pauze 

15.20 uur Interprofessioneel samenwerken rond ouderen in de wijk. Succesfactoren als handvat voor verbetering
Carolien Smits,  Lector Innoveren in de Ouderenzorg bij het Kenniscentrum Gezondheid & Welzijn van hogeschool, Windesheim.

In het wijkgericht werken draait veel om samenwerken. Samenwerken tussen professionals, tussen professionals en burgers, tussen professionals en lokale overheid. Samenwerking tussen wijkteams en gespecialiseerde zorgverleners. De ‘nieuwe sociale professional’ wordt wel betiteld als een ‘allround’ werker, een T-shaped professional. Carolien Smits gaat in op 
Interprofessioneel samenwerken in de wijk, en spitst dit toe op ouderen. Ze beschrijft enkele ervaringen uit een praktijkonderzoek, gericht op de ontwikkeling van een instrument waarmee interprofessionele teams de kwaliteit van hun samenwerking kunnen bewaken. In dit onderzoeksproject werken vijf teams van sociale en zorgprofessionals afkomstig uit verschillende organisaties die actief zijn in de wijk aan een betere onderlinge samenwerking. 

15.40 uur - Samenspel tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals. Een kwestie van balans.
Wilco Kruijswijk, senior onderzoeker bij Movisie en tevens werkzaam voor het Expertisecentrum Mantelzorg. Ellen Witteveen is senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht en docent Social Work. 

In deze tijd wordt veel waarde gehecht aan wat mensen zelf en hun sociale netwerk kunnen betekenen. Er zijn miljoenen mensen die mantelzorg geven en vrijwilligerswerk doen. Uit onderzoek blijkt dat zonder een goed samenspel tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals gemakkelijk overbelasting kan ontstaan. Een steunsysteem moet voldoende van kwaliteit zijn en voldoende draagkracht hebben. Mantelzorgers moeten ook een leven naast de zorg voor hun naaste kunnen leiden. De vraag is hoe ondersteuning op maat kan worden gemaakt. Daarover gaat deze presentatie.

16.10 uur - Afsluiting en borrel